A2DP

De afkorting A2DP staat voor het Engelse begrip 'Advanced Audio Distribution Profile' en is een overdrachtsstandaard voor draadloze verzending van kwalitatief hoogwaardige audiosignalen via een bluetooth-verbinding. A2DP maakt overdracht van audiosignalen mogelijk tussen apparaten van willekeurige fabrikanten die deze standaard ondersteunen.

Voor het overdragen van stereo-audiosignalen wordt in de regel de zogeheten SBC-codec (Low Complexity Subband Code) gebruikt, waarmee de audiosignalen weliswaar gecomprimeerd en in principe met verlies worden verzonden, maar die vanwege de hoge gegevenssnelheid tot 345 kilobit per seconde en het doorontwikkelde algoritme nauwelijks hoorbaar kwaliteitsverlies veroorzaakt.

Het Advanced Audio Distribution Profile wordt tussen een A2DP-bron en een ontvanger gebruikt. De door de bron (bijv. een smartphone of mp3-speler) via bluetooth verzonden audiosignalen worden door de A2DP-ontvanger (bijv. een bluetooth-headset of voor bluetooth geschikte luidspreker) gedecodeerd en weer als audiosignalen weergegeven.

Viele Geräte haben inzwischen den Advanced Encryption Standard fest in ihre Hardware integriert, wodurch wesentlich schnellere und effektivere Ver- und Entschlüsselungen möglich sind, als dies durch reine Softwarelösungen zu realisieren wäre.

Alle momenteel gangbare smartphone-besturingssystemen, zoals iOS, Android en Windows Phone, ondersteunen de Advanced Audio Distribution Profile-standaard en maken zo overdracht van audiogegevens aan daarvoor geschikte apparaten mogelijk. Deze techniek is vaak te vinden in auto's, waar de smartphone via bluetooth aan een handsfree systeem of aan de autoradio wordt gekoppeld. Als de verbinding niet wordt gebruikt voor een telefoongesprek, kan deze worden gebruikt om op de smartphone opgeslagen muziek af te spelen met een zeer hoge audiokwaliteit.

Vaak wordt A2DP ook in combinatie met het zogeheten AVRCP-profiel gebruikt. Dit profiel maakt naast pure audio-overdracht ook aansturing van apparaten mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld een muziekspeler ook draadloos worden bediend vanaf een bluetooth-headset.

Meer informatie

Plantronics-headset met Bluetooth

Bij een headset gaat het om een combinatie van een hoofdtelefoon en een microfoon die het mogelijk maakt te telefoneren en tegelijkertijd andere handelingen te verrichten. Dergelijke apparaten worden…